MRBIR Executive Meeting Agenda

8:30 am - 5:00 pm CST August 29, 2018

NPS Midwest Regional Office, 601 Riverfront Dr, Omaha, NE 68102

Remote attendance: (888) 557-8511; Access code: 7956172; <u>https://udall.adobeconnect.com/mrbir_pc/</u>

- 8:30 ROLL CALL, LOGISTICS, AGENDA REVIEW, AND ROUND ROBIN INTRODUCTIONS (Melanie Knapp, USIECR 10 min)
- 8:40 **OPENING COMMENTS** (Patty Trap, NPS, MRBIR Chair 10 min)
- 8:50 PERSPECTIVES FROM MRBIR CHAIR & PLANNING COMMITTEE CHAIR, NPS (Patty Trap & Rick Clark, NPS 10 min)
- 9:00 EXECUTIVE AGENCY PRIORITIES ROUND-ROBIN (Executives 75 min)
 i. Executives to identify top priorities /pressing issues for their respective agency
- 10:15 BREAK

10:30 JOINT CONFERENCE WITH GREAT PLAINS TRIBAL WATER ALLIANCE (Wayne Stone, BIA – 30 min)

- i. Overview of prospective forum for informal tribal consultation with respect to early project information sharing 15 minutes
- ii. QA and Executive Discussion 15 minutes
- **11:00 TOPIC TEAM RESTRUCTURING** (Melanie Knapp, USIECR and All 20 min)
 - i. Discuss proposed restructuring of MRBIR Topic Teams
 - ii. Corresponding updates to MRBIR Work Plan
 - iii. Update on FedWG MRRIC Non-Lead Agency Participation Discussions

11:20 MRBIR MOU AND OPERATIONAL UPDATES (Melanie Knapp, USIECR and All – 40 min)

- i. List of final signatories
- ii. Potential new Chair rotation (reflecting new signatories)
- iii. Discussion concerning any formalities needed pertaining to non-signatory participation/voting, and/or addendum to differentiate between signatory and non-signatory agency role and function.
- iv. Departmental Level participation in PC and Executive Meetings
- v. Mid-Process Survey

1:00 DISASTER RESPONSE COORDINATION AND INTERAGENCY COLLABORATION (FEMA, EPA, Coast Guard – 90 min)

- i. Overview of New Madrid Fault Line situation and anticipated response (Nicole Jarvis, FEMA) 15 minutes
- ii. EPA response to large-scale incident response and interagency collaboration in a major event (John Frey, EPA) 20 minutes
- iii. Coast Guard policies and procedures for all-risk incidents in large-scale incidents (Lt. James Long, CG) 20 minutes
- iv. FEMA response and recovery framework in general for managing disaster, all-risk incidents (Sandy Schiess, FEMA) 15 minutes
- v. QA and Executive Discussion

2:30 2011 MRBIR FLOOD RESPONSE COORDINATION (Verlon Barnes, NRCS – 25 min)

- i. Review of 2011 Missouri River Flood Task Force/MRBIR flood response coordination process as a possible SOP to be developed and drawn upon for future reference in response to all-risk incidents (e.g spills, natural disasters, etc.) that may occur within MO River Basin 15 min
- ii. QA and Executive Discussion 10 min

2:55 BREAK

3:15 DOI-NPS SEXUAL HARASSMENT UPDATE (Patty Trap, NPS – 45 min)

- iii. All employee survey, lessons learned, & NPS DO #16E Development & Rollout 30 min
- iv. QA and Executive Discussion 15 min

4:00 MONITORING SNOW AND MOISTURE IN UPPER BASIN (Kevin Grode, USACE, and Doug Kluck, NOAA – 20 min)

- i. Update 15 min
- ii. QA and Executive Discussion 5 min

4:20 USACE UPDATES – 25 min

- i. Update on Flows and Status of 2018 Runoff (John Remus, USACE) 10 min
- ii. Update on MRRMP/EIS status (Aaron Quinn, USACE) 10 min
- iii. QA and Executive Discussion 5 min

4:45 MEETING CLOSE-OUT (15 min)

- i. Closing Comments from 2018 MRBIR Chair and Planning Committee Chair, Patty Trap and Rick Clark, NPS
- ii. Adjourn